🌼🌼🌼 VIII edycja Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. BITWA REGIONÓW

Konkurs Kulinarny pn. „BITWA REGIONÓW” to największy konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej; upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.

Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Instytucje współpracujące Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Wydarzenie cieszy się ogromną popularnością, dlatego od ubiegłego roku jego formuła została poszerzona o eliminacje na poziomie powiatów, aby wszystkie chętne KGW miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne.

Bitwa Regionów w woj. warmińsko-mazurskim i powiecie iławskim

Do zeszłorocznej (rok 2022) edycji Konkursu dla KGW „Bitwa Regionów” zgłosiło się 3197 zespołów

z całej Polski, w tym z woj. warmińsko-mazurskiego 118 (111 kół i 7 stowarzyszeń). W półfinałach powiat iławski reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Bałoszycach z potrawą Karmuszka

z chlebkiem.

Rok wcześniej w 2021 w warunkach trwającej epidemii COVID-19 Konkurs został przeniesiony częściowo do sieci w formie multimedialnej. Pierwsze zaszczytne miejsce i nagrodę główną w Finale Ogólnopolskiego Konkursu otrzymało wówczas Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego (powiat ostródzki) za „Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”. Finał konkursu, który towarzyszył Ogólnopolskim Dożynkom Jasnogórskim i Krajowej Wystawie Rolniczej w Częstochowie.

W Półfinale V edycji „Bitwy Regionów” w roku 2019, który odbył się podczas XXVI Targów Rolniczych „Wszystko dla Rolnictwa” w Olsztynie, powiat iławski reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich

w Sampławie z Karmuszką.

Tegoroczna VIII edycja Konkursu Kulinarnego Dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”

ma rekordową liczbę zgłoszeń, bo aż 3528!

W województwie warmińsko-mazurskim 133 drużyny, w tym 130 KGW i 3 stowarzyszenia, staną

w szranki o najlepszą regionalną potrawę podczas 12 powiatowych Pikników z PRODUKTEM POLSKIM.

Podczas eliminacji powiatowych, wojewódzkich i finału ogólnopolskiego KGW zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy będą je oceniać według kryteriów wskazanych w regulaminie.

W półfinale (etap wojewódzki) spotka się 12 KGW, których potrawy konkursowe zostały najwyżej ocenione przez Komisje Konkursowe w etapie powiatowym.

Do finału ogólnopolskiego zakwalifikuje się 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu.

Na co Komisje Konkursowe będą zwracać uwagę?

Pierwsza ocena pozwala otrzymać najwięcej punktów. Komisja oceniać będzie walory degustacyjne potrawy tj. smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy, teksturę poszczególnych elementów potrawy. Max 60 pkt.

Bardzo ważna jest estetyka i sposób prezentacji potrawy jak proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność, bowiem wygląd potrawy wpływa na jej smak. Max 20 pkt.

Podając pyszne danie należy pamiętać o regionalnych elementach dekoracyjnych, pozostawiając na Komisji miłe wrażenie estetyki, budząc przy tym emocje. Max 20 pkt.

Uczestnicy Konkursu walczą o następujące nagrody:

Etap I – za zajęcie:

I miejsca nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł

II miejsca nagroda pieniężna o wartości 1 500 zł

III miejsca nagroda pieniężna o wartości 1 000 zł

Etap II – za zajęcie:

I miejsca nagroda pieniężna o wartości 5 000 zł

II miejsca nagroda pieniężna o wartości 3 500 zł

III miejsca nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł

Etap III – za zajęcie:

I miejsca nagroda pieniężna o wartości 25 000 zł oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,

II miejsca nagroda pieniężna o wartości 15 000 zł

III miejsca nagroda pieniężna o wartości 10 000 zł

Miejsce oraz terminy kolejnych Etapów zostaną podane do publicznej wiadomości po zakończeniu etapu powiatowego.

„BITWA REGIONÓW” – KRÓTKI RYS HISTORYCZNY

Konkurs przeznaczony dla Kół Gospodyń Wiejskich początkowo nosił nazwę Kulinarna Bitwa Regionów „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”. Pomysł imprezy zrodził się w 2014 r., a inicjatorami przedsięwzięcia byli pracownicy OT Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy i Gdyni. Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r. w Chojnicach. Wzięło w niej udział 19 Kół Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch potraw regionalnych: dania głównego bazującego na wybranym gatunku mięsa oraz deseru. Z woj. kujawsko-pomorskiego I miejsce zajęły reprezentantki z KGW w Legbądzie, a z woj. pomorskiego – KGW w Zielonej Chocinie.

II EDYCJA

Od II edycji zmieniła się nazwa konkursu na „Bitwa Regionów – Bitwa na smaki” oraz jego lokalizacja (Myślęcinek). Uczestnikami było pięć kół z województwa pomorskiego oraz pięć z kujawsko-pomorskiego, a ich zadaniem było przygotowanie dwóch potraw charakterystycznych dla regionu: dania głównego z drobiu oraz deseru.

III EDYCJA

W 2017 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa kontynuował konkurs kulinarny z udziałem trzech województw (kujawsko- pomorskie, pomorskie i wielkopolskie) pn. „Bitwa Regionów – Bitwa na smaki Wielkopolski, Pomorza i Kujaw”. W III edycji konkursu nagrodzono KGW z Klepar (Kujawy) za kwas kujawski i kluski kartoflane z dodatkami. Najlepszy deser regionalny – leguminę – przygotowało KGW z Nowej Świętej w Wielkopolsce.

IV EDYCJA

Emocje, które towarzyszyły uczestniczkom kulinarnych zmagań, oraz rosnące zainteresowanie pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich sprawiły, że w roku 2018 został zorganizowany konkurs o zasięgu krajowym. Do I etapu IV edycji „Bitwy Regionów” zgłosiły się 73 KGW z 10 województw, a w szranki stanęło 30 wybranych KGW. Komisja konkursowa wyłoniła wówczas następujących laureatów: I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (woj. podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem, II miejsce – KGW Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „kasli” – karkówki surowej, wędzonej, duszonej w kapuście kiszonej, III miejsce – KGW Ornontowice (woj. śląskie) za kopę ornotowicką. Jury przyznało też 2 wyróżnienia: Stowarzyszeniu „Folwarczanie” z Dziadowic Folwarku (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich z Osowca (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.

V EDYCJA

W piątej edycji konkursu wzięło udział 784 koła z całej Polski i był to debiut Warmii i Mazur w Konkursie. Półfinał „Bitwy Regionów” w województwie warmińsko-mazurskim odbył się podczas XXVI Targów Rolniczych „Wszystko dla Rolnictwa” w Olsztynie.

Na podium stanęły zajmując kolejno:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Luba” w Lubajnach za potrawę „Luba mazurska czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym”,

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Cimochach „CIMOSZANKI”, które przygotowało „Farszynki Mazurskie”,

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Mierkach za „Kaczkę faszerowaną Jana po mazursku”.

W finale ogólnopolskim nasze województwo reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Luba” z miejscowości Lubajny z potrawą „Luba mazurska czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym. Koło zajęło III miejsce na podium otrzymując gratulacje z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Dyrektora Generalnego KOWR podczas finałowej gali na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. Wyjątkową nagrodą dla laureatek „Bitwy Regionów” było spotkanie z Parą Prezydencką, w Pałacu Prezydenckim.

VI EDYCJA

W 2021 roku w Konkursie dla KGW „Bitwa Regionów” udział wzięło 618 zespołów. Laureatkami wojewódzkimi zostały zajmując kolejno:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu za „Dzyndzałki z wędzoną sielawa i kaszą

w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”,

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sedrankach za „Babie uszy”,

III miejsce – “Przyjaciele Zimnej Wody” za „Gulasz z sarny marynowany w czerwonym winie z nutą rozmarynu i gorzkiej czekolady”.

Reprezentujące Warmię i Mazury Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego w Finale Konkursu zajęło pierwsze zaszczytne miejsce i nagrodę główną za „Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”. Finał konkursu, który towarzyszył Ogólnopolskim Dożynkom Jasnogórskim i Krajowej Wystawie Rolniczej odbył się 4 września 2021 r. w Częstochowie.

VII EDYCJA

W 2022 do Konkursu zgłosiło się 3197 zespołów z całej Polski, w tym z woj. warmińsko-mazurskiego 118 (111 kół i 7 stowarzyszeń).

W półfinałach na podium stanęły kolejno Koła:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie za Mazurską zupę klopsową

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach za Kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za Babę ziemniaczaną z sosem grzybowym

Wyróżnienie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich za Węgorza w sosie koperkowym.

lista kół, które zgłosiły się do konkursu:

1 Koło Gospodyń Wiejskich „Merynos” w Olbrachtówku

Zawijaniec kapuściany podany z sosem grzybowym

2 Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Klimy

Sandacz marynowany w piwie miodowym podany z dzyndzałkami warmińskimi na sosie wiśniowo-buraczanym z emulsją ogórka kiszonego

3 Koło Gospodyn Wiejskich w Lubnowych Wielkich „Lubnowianki”

Bigos Cygański

4 Koło Gospodyń Wiejskich „Łączy Nas Śliwa” w Śliwie

Śliwiańskie Dzyndzałki

5 Koło Gospodyń Wiejskich „Byszwałdzianki” w Byszwałdzie

Eskalpoki w sosie śmietanowo-grzybowym

6 Koło Gospodyń Wiejskich „Nasza Wieś” Biskupiczki

Plińce z pomoćką

7 Koło Gospodyń Wiejskich w Ulnowie

Zupa po warmińsku z pulpecikami,grzybami i zacierkami

8 Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrkowie

Szczupak faszerowany

9 Koło Gospodyń Wiejskich „Jędrychowianki” w Jędrychowie

Marynowane pulpety rybne w pomidorach

10 Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie

Konfitowana kaczka podana na kołaczu z marynowaną cebulką

11 Koło Gospodyń Wiejskich w Bałoszycach

Zapiekanka ze szczupaka

12 Koło Gospodyń Wiejskich w Łęgowie

Farszynki warmińskie

13 Koło Gospodyń Wiejskich w Klimach

Plińce z pomoćką

Skip to content